Mi a menete a képzésnek?

Ismerősöktől, rokonoktól számtalanszor hallani, hogy mi kell egy jogsihoz, mit kell tudnod és sok tanács, okosság is elhangozhat. Mégis, hogy mi a pontos menete egy jogosítvány megszerzésének, sokszor már csak azután derül ki, hogy beiratkoztál egy tanfolyamra.

 

Amikre mindenképpen szükséged lesz a jogosítványodhoz: legalább 8 osztály elvégzéséről szóló bizonyítvány, orvosi alkalmassági vizsgálat.

Vida Autósiskola blog - Jogosítványszerzés menete

És amit mindenképpen jó, ha még tudsz: a határidők. Ugyanis az elméleti képzés megkezdésétől számítva 9 hónapon belül elméleti vizsgára kell menned, 12 hónapon belül pedig a sikeres elméleti vizsgával is rendelkezned kell. Ezután 2 éved van arra, hogy sikeres gyakorlati, azaz forgalmi vizsgát is tegyél. Ha bármelyik határidőről lecsúszol, a teljes képzést el kell kezdened elölről.

Első lépésként ki kell választanod, hogy melyik autósiskolánál szeretnél tanulni (erről ebben a bejegyzésben olvashatsz). A beiratkozáshoz egy nyomtatványt kell kitöltened, ehhez kellenek a személyes adataid, illetve sok iskolánál már ekkor ki kell fizetned a tanfolyam árának egy részét.

A tanulás a KRESZ-tanfolyammal indul, ezt elvégezheted tantermi vagy e-learning formában is – mindkettőnek megvannak ugyanúgy az előnyei, mint a hátrányai, azt válaszd, amelyik Neked szimpatikusabb! (Erről pedig itt olvashatsz.) A tanfolyam elvégzése után KRESZ-vizsgát kell tenned. Ezután kezdhetsz vezetni: először még “csak” rutinpályán, hogy nyugodt körülmények között tudd megtanulni kezelni az autót, aztán már forgalomban is. A kötelező vezetési órák száma 29 (plusz a vizsga), illetve 580 km levezetése – amíg ezt nem teljesíted, akkor sem mehetsz el vizsgára, ha amúgy már profin vezetsz -, de általában ettől többre van szüksége a tanulóknak a sikeres forgalmi vizsgához. Amikor Te és az oktatód is úgy látjátok, hogy felkészültél a vizsgára, eljön a döntő 60 perc.

Azonban ez még mindig nem elég ahhoz, hogy kezedbe kapd az áhított kis kártyát; elsősegély-tanfolyam és -vizsga is szükséges hozzá, amikről szintén az autósiskoládnál tudsz érdeklődni.
Így, ha már mindhárom vizsgán sikeresen túljutottál, el kell menned egy Kormányhivatalba, megigényled a jogosítványod és ha ezen is túl vagy, akkor jön el az a pillanat, amikor már csak ki kell várnod, hogy elkészüljön az irat.