Hogyan válasszak autósiskolát?

Jogosítványt szeretnél, de még nem döntötted el melyik autósiskolánál szeretnél tanulni?

Nem csoda, hiszen ma már rengeteg autósiskola kínálja a szolgáltatásait, jobbnál jobb lehetőségekkel és kecsegtető ajánlatokkal. 
Melyek azok a szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venned, mielőtt kiválasztod az egyikőjüket? 

Az alábbiak jó támaszt nyújthatnak:

Vida Autósiskola - elektromos oktatóautók
Vida Autósiskola - elektromos oktatóautók

Talán a legfontosabb szempont az autósiskola szakmaisága. Ezt hivatalos felületeken is meg tudod nézni: a Közlekedési Hatóság ugyanis nyilvántartást vezet az ország autósiskoláiról és olyan információkkal szolgál negyedévente, mint a Vizsga Sikerességi Mutató – ez százalékosan mutatja az adott autósiskola tanulói milyen eredményekkel végzik a tanfolyamot. 

Hasonlóan döntő tényező, hogy az autósiskola mennyire szimpatikus Neked. Minden autósiskolának rendelkeznie kell saját honlappal (ha ez nincs, az már figyelmeztető jel lehet!), egyre több pedig Facebook-on is fent van. Nézegesd meg ezeket a felületeket, hiszen ezek is sok-sok információval szolgálnak az iskoláról!

Nagyon gyakori, hogy valaki azért választja az egyik intézményt, mert a egyik rokona, barátja vagy ismerőse ott tanult, jó véleménnyel volt róla. Sok esetben ez is hasznos forrás, hiszen számodra megbízható forrásból származó, személyes tapasztalatként érkezik. Arra azonban vigyázz, hogy nem biztos, hogy ami neki jó vagy hasznos volt, az Neked is az lesz – ugyanúgy eltérő igényeink vannak, mint amikor pl. ruhát vásárolunk. Ami még hasznos lehet: a városi legendákat is érdemes helyén kezelned.

A jogosítványszerzés nem olcsó dolog; Kaphatsz szuper akciós ajánlatokat, viszont kérdezz utána, hogy az adott ár mit tartalmaz vagy azon felül milyen költségekkel kell majd számolnod; pl. a vizsgadíjak benne vannak-e az árban; ha esetleg iskolaváltásra kerülne sor, azért számolnak-e fel plusz díjat vagy ha pótórákra lenne szükséged az óradíjat nem emelik-e meg. 

Ha tantermi képzést választasz, a tanterem helye, távolsága, megközelíthetősége és felszereltsége is számíthat. Több autósiskola a tantermi képzés mellé ajánl online vizsgafelkészítő alkalmazást is.

Ha fontos számodra, hogy automata vagy elektromos autón tanulj vezetni vagy hogy mozgáskorlátozott oktatásra is lehetőséget biztosítson az iskola, ezeket is vedd figyelembe már iskolaválasztáskor! Az oktatókról szóló vélemények, tapasztalatok is támpontot nyújthatnak. Továbbá érdemes lehet megtudakolnod, hogy milyen rendszerességgel fogsz tudni vezetni vagy mennyi várakozási időre számíts az elméleti és gyakorlati képzés között. Sajnos azonban országszerte igaz, hogy jóval több vezetni tanuló van, mint amennyit az autósiskolák oktatói egyszerre tudnának oktatni – így jelenleg szinte mindenhol várnod kell, hogy kocsiba ülhess.

 

Ezeken a szempontokon kívül persze lehetnek sajátosabb igényeid, elvárásaid is, ezeket se hagyd figyelmen kívül. Ha pedig bármilyen kérdésed lenne, kérj bátran segítséget az autósiskoláknál, hiszen vezetni megtanulni nem könnyű és nem is veszélytelen folyamat!