Jogsiszerzés általánosságban

Mik azok az általános tudnivalók, amelyekkel jó, ha tisztában vagy, ha Te is jogsit szeretnél?

Ahhoz, hogy egyáltalán el tudd kezdeni a “B” jogosítványhoz szükséges tanfolyamot, bizonyos kritériumoknak kell megfelelned. Ezek a következők: betöltött 16,5 év (az elméleti vizsgára való jelentkezés feltétele 16 év 9 hónap, a forgalmi vizsgáé 17 év); legalább alapfokú végzettséget (8 általános iskolai osztály) igazoló bizonyítvány; és 1. fokú orvosi alkalmassági vélemény.

A jogosítvány megszerzésének három nagy része van. Először el kell végezned az elméleti, vagyis a KRESZ-tanfolyamot, majd sikeres vizsga után kezdheted el a gyakorlati részt, vagyis magát a vezetést, ami szintén vizsgával zárul. Ezek mellett elsősegélynyújtó tanfolyamon kell részt venned, és ebből is sikeres vizsgát kell tenned.

Szinte mindegyik részhez meghatározott óraszámok és követelmények tartoznak. Ezek “B” kategóriás jogosítvány esetén a következők: az elméleti tanfolyam, ha tantermi képzésen veszel részt, 28 x 45 perces órákból áll. Forgalmi vizsgát pedig 29 x 50 perces óra után tehetsz, amely idő alatt legalább 580 km menettávolságot teljesítesz.

Ez mind szép, de mégis, hogyan kezdj neki az egésznek? Először ki kell választanod, melyik autósiskolánál szeretnél tanulni (ezzel kapcsolatban itt találsz segítséget) és náluk beiratkoznod. Ekkor elkezdheted a KRESZ-tanfolyamot, majd jön a KRESZ-vizsga. Ha ez sikerült, akkor kezdhetsz el valóban vezetni tanulni, melynek végén forgalmi vizsgát kell tenni. Az elsősegély tanfolyamot és vizsgát pedig bármikor, az elméleti és gyakorlati rész mellett is elvégezheted, azonban ez is feltétele a “B” jogosítvány megszerzésének, vagyis amíg ez nincs meg, nem kaphatod meg a vezetői engedélyt.

Amit még jó, ha tudsz: napjainkban már a legtöbb autósiskolánál lehetőség van e-learning képzés elvégzésére. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az elméleti részt elvégezheted otthonról, távoktatás formájában, ekkor nem kell bejárnod tantermi órákra. Mindkétféle oktatásnak ugyanúgy megvannak az előnyei és a hátrányai, azt válaszd, amelyik Neked a szimpatikusabb!
Ha nem vagy biztos a dolgodban, a kétféle kurzusról bővebben itt olvashatsz.