Vezetési órák: mennyire lesz valójában szükséged?

Ahhoz, hogy forgalmi vizsgát tehess, kötelezően teljesítened kell 29 vezetési órát, illetve 580 km menettávolságot.
Azonban azt is tudnod kell, hogy előfordulhat, hogy ennél több vezetésre van szükség ahhoz, hogy elérd a vizsgakövetelmény szintjét, valamint hogy biztonságosan elboldogulj egyedül is a forgalomban.

Vezetési órák - Vida Autósiskola
Vezetési órák - Vida Autósiskola

Ez azért lényeges információ, mert az autósiskolák az árajánlataikat általában ezzel a kötelező 30 gyakorlati órával számolják. Ezért jó, ha már a legelején tisztában vagy ezzel a tényezővel.

Azt, hogy pontosan hány vezetési órára lesz szükséged, nagyon nehéz előre megjósolni. 

Azt viszont, hogy egy autósiskolában átlagosan hány órát vesznek a tanulók, könnyedén megkeresheted. Minden autósiskolának fel kell tüntetnie ugyanis a honlapján egy százalékos arányt: ez az ÁKÓ, vagyis az átlagos képzési óraszám. A kötelező 30 óra a 100%, általában az ÁKÓ értéke 120-160% között van. Ez tehát azt jelenti, hogy a tanulók kb. 1,2-1,6-szor annyi órát vezetnek, mint a kötelező 30, mire a tudásuk eléri a vizsgakövetelmény szintjét. Így tehát azt kapjuk, hogy átlagosan 45-50 óra szükséges egy sikeres forgalmi vizsgához.

Ez a szám természetesen attól függ, ki milyen hamar “érez rá” a vezetés technikájára, “találja fel magát” a forgalomban. Automata váltós autó esetében ez általában hamarabb sikerül, hiszen egyszerűbb kezelni a járművet. Arról, hogy milyen előnyei-hátrányai vannak a manuális és automata váltós oktatásnak, ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Ha pedig már forgalmi vizsga előtt állsz, tudj meg róla mindent itt, hogy felkészülten indulj neki!