Automata vagy manuális sebességváltós oktatás?

Napjainkban egyre elterjedtebbé válnak az automata váltós autók – de miért is jó, ha automata váltós autón tanulsz meg vezetni? Milyen előnyökkel jár, ha maradsz a hagyományos, manuális váltónál? Tehát: automata vagy manuális?

Automata sebességváltós autóval jelentősen könnyebbé, egyszerűbbé és gyorsabbá válik a tanulás, hiszen jóval egyszerűbb kezelni a járművet, így kevesebb időt kell ennek megtanulásával töltened. 

Vida Autósiskola - automata váltós autók
Vida Autósiskola - automata váltós autók

Fizikálisan is kevésbé fárasztó, mint folyamatosan sebességet váltani. Mindemellett pedig figyelmedet is szinte teljes mértékben a forgalmi szituációnak, manőverezésnek vagy parkolásnak tudod szentelni. Továbbá, ami szintén előny, hogy a hibrid és tiszta elektromos rendszerű gépkocsikban automata váltót alkalmaznak.

Ezzel szemben, ha manuális váltós autót választasz, nem kell félned attól a későbbiekben, hogy nem vezethetsz vagy nem tudsz kezelni egy másik járművet. Az így szerzett jogosítványoddal egyaránt vezethetsz manuális vagy automata sebességváltós autót. Ha viszont csak automatára szól az irat, nem ülhetsz egy manuális váltós kormánya mögé, csak abban az esetben, ha később kiegészítő képzéssel megszerzed a teljes értékű jogosítványt.

Vezetni tanuláskor nem csak az fontos azonban, milyen autón (automatán vagy manuálison, milyen márkájún, mekkorán, milyen színűn stb.) gyakorolsz. Ettől talán még fontosabb, milyen oktatód van. Mennyire sikerült vele megtalálnotok a közös hangot, vagy éppen mennyire tudsz megbízni benne. Arról, hogyan találhatod meg a számodra legjobb szakoktatót, ebben a cikkünkben olvashatsz.

Ám még a tökéletes autó és a tökéletes oktató megtalálása sem garantálja, hogy minden sikerülni fog az első perctől kezdve. Ha kíváncsi vagy, hány órára van valójában szüksége általában a tanulóknak a kötelező 30 helyett, ebben a cikkben mindent megtalálsz!