A vezetni tanulók legnagyobb félelme - hogyan néz ki a forgalmi vizsga?

Szinte senki nem szeret vizsgázni – a forgalmi vizsgáról pedig talán kering legalább annyi rémhír, mint az egyetemi vizsgaidőszakról és az oktatókról. Segíthet viszont a stressz leküzdésében, ha tudod mire számíts.

 

Ajánlott 15-20 perccel korábban érkezned a megbeszélt indulási helyre, mint ahogy a vizsga kezdődik; így még gyorsan át tudsz nézni olyan dolgokat az oktatóddal, amik esetleg nehezebben mennek.

Forgalmi vizsga - Vida Autósiskola
Forgalmi vizsga - Vida Autósiskola

Az első percekben adatokat egyeztettek, ezután feladatokat húzol 3 pakli kártyából: ekkor derül ki, hogyan kell majd parkolnod, megfordulnod és milyen útvonalon mentek végig. Majd ki kell szállnod, el kell végezned az autó műszaki ellenőrzését csak ezután indultok el. A helyzet nagyon hasonló, mint gyakorláskor volt: ugyanúgy az oktatód adja az utasításokat, a vizsgabiztos nem szól bele, csak ül mögöttetek és figyel.

A vizsga 60 percig tart, ez idő alatt kell a kért feladatokat szabályosan véghez vinned.
Ha minden jól megy, a vizsga befejeztével esetleg elmond néhány tanácsot vagy észrevételt a vizsgabiztos, de a lényeg, hogy a forgalmi vizsgád sikeres; ha megvan az elsősegély is, már csak meg kell igényelned a vezetői engedélyedet és kész is vagy.
Ha viszont vétesz akár egy nagy, akár több kisebb hibát, ami a vizsga szabályai szerint már nem elfogadható, akkor a  vizsgabiztos megkér, hogy húzódj félre és próbáld meg egy következő alkalommal. Ilyenkor az oktatóddal kell megbeszélned szükséges-e tovább gyakorolni, illetve mikor tudsz legközelebb vizsgázni.

 

Mennyi vezetési órára lesz valójában szükséged? Erről olvashatsz tovább ebben a cikkünkben. Ha pedig már közel jársz a forgalmi vizsgához, de még hiányzik az elsősegély-vizsgád, olvass róla itt, nehogy elmaradjon!