Hogyan találd meg azt az oktatót, akiben meg tudsz bízni?

A jogosítvány megszerzésének talán legnehezebb, de biztosan leghosszabb része a forgalmi, vagyis gyakorlati képzés. Éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan oktatót találj, akiben megbízol, esetleg még kedvelsz is – arról nem is beszélve, hogy sok esetben ezek az órák azt is nagyban befolyásolják, hogy később milyen kedvvel ülsz majd kormány mögé. Lássuk tehát, mik azok a szempontok, amik segíthetnek Neked abban, hogy megtaláld a megfelelő oktatót!

Vida Autósiskola blog - félelem a vezetéstől
Vida Autósiskola blog - félelem a vezetéstől

Az egyik legfontosabb, hogy rendelkezzen megfelelő szakmai tudással, felkészültséggel és tapasztalattal. Ennek kapcsán merülnek fel olyan kérdések, mint hogy hány éve oktat, vagy hogy milyen sikerességgel vizsgáznak le a tanulói.

Nagyon sokat segíthet a választásban az ismerősök, barátok véleményei, tapasztalatai, ezért érdemes lehet kicsit körbekérdezned, ki kinél tanult, milyen tapasztalatai vannak – ezzel azonban óvatosan kell bánni; egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy az, aki egy barátodnak szimpatikus, Neked is biztosan az lesz, másrészt pedig a városi legendákat, pletykákat is helyén kell tudni kezelni, ugyanúgy, mint bármilyen más területen.

Ha számodra fontos, hogy milyen márkájú, hány éves, mekkora, milyen színű, stb. autón tanulsz vezetni, ez is jó szempont lehet. Automata- és manuális sebességváltós oktatás külön szerveződik, eltérő jogosítvánnyal. Általánosságban igaz azonban, hogy egy jó oktató mellett bármilyen autón megtanulsz vezetni, így lehet, hogy jobban megéri oktató, mintsem autó szerint választani.

Fontos, hogy az oktató türelmes legyen, és hidd el, ugyanúgy az a célja, hogy Te megtanulj biztonságosan és magabiztosan vezetni, mint Neked. A vezetni tanulás sok-sok örömöt és élményt jelenthet, de csak akkor, ha meg tudsz bízni az oktatódban, elfogadod magyarázatát és utasításait. (Persze ehhez a Te megfelelő hozzáállásod is szükséges, ezt ne feledd!)

Ezzel szemben az sem jó, ha egy oktató túl laza és engedékeny, hiszen a forgalom nem gyerekjáték. Nem csak azért kell betartani a szabályokat, hogy a vizsgabiztos ne buktasson meg, hanem mert bármelyik pillanatban alakulhat ki életveszélyes helyzet is, ha “át tudok még menni azon a sárgán”, vagy “gyorsabban kikanyarodok én, mint az a másik”. Ezeket a helyzeteket pedig meg kell tanulnod felismerni, amiben egy felelősségteljes oktató nagy segítségedre lehet.

Vannak emberek, akik könnyebben vagy jobban tudnak dolgozni egy-egy adott korosztállyal például – ez előfordulhat ezen a téren is, így érdemes lehet ilyesmiről is kérdezni, ha a fentiek alapján nem sikerült döntésre jutnod.

Ezek mind fontos szerepet játszhatnak abban, milyen érzésekkel szerzed meg a jogosítványod, azonban sajnos országszerte igaz az, hogy több tanuló van, mint amennyit az autósiskolák kényelmesen oktatni tudnának. Ezért lehet, hogy többet kell várnod, ha nagyon ragaszkodsz egy-egy oktatóhoz – viszont egyáltalán nem biztos, hogy egyedül vele tudnál megtanulni vezetni.