Mozgáskorlátozott oktatás – egyedül a megyében

Segíteni szeretnénk! -ez a mottója a debreceni Vida Autósiskola oktatóinak. Munkájuk nagyon fontos része a mozgáskorlátozott tanulóvezetők képzése. Vida Imre iskolavezetővel készített interjú következik, 2012-ből. Olvass tovább!

Mióta foglalkoztok ezzel, és hogyan kezdődött?

23 éve működik az Autósiskola és 11 éve fogadunk mozgáskorlátozott tanulóvezetőket. Személyes érintettségünkből kiindulva vállaltuk fel ezt a sokszor nem könnyű, de annál hálásabb feladatot. Segíteni szeretnénk azoknak az embereknek, akik ilyen problémával élnek!

Talán sokan félnek attól, hogy körülményes lehet így tanulni és nem érzik magukat biztonságban vagy azt hiszik, hogy mások terhére vannak. Hogyan alakítottátok ki módszereteket?

A mai technikáknak köszönhetően nem jelent akadályt, hogy a különböző fokban mozgáskorlátozott emberek biztonsággal megtanuljanak autót vezetni, csökkentve ezzel másokra utaltságukat. Egyedi igényekhez igazodva, megfelelő segédberendezésekkel ellátott, speciálisan átalakított autóval oktatunk. Az elméleti képzéshez akadálymentes tantermet választottunk (Debrecen, Halköz Üzletház). Nem elég a megfelelő autó, ki kellett választanunk a megfelelő oktatót is! Bárki nem tudná felvállalni ezt a feladatot! A szakmai ismeretek átadása mellett lelki támaszra, biztatásra, önbizalmuk növelésére is szükség van. Segítünk abban is, hogy az autóban való elhelyezkedés után hogyan oldják meg a segédeszközök tárolását (pl. a tolókocsi elhelyezését a hátsó ülésen…)

Debrecenben, illetve rajtatok kívül máshol is van mozgáskorlátozott embereknek lehetősége ilyen képzésre?

Azt gondolom, ezzel a munkával hiánypótlást végzünk, mert Debrecenhez legközelebb csak Budapesten van erre lehetőség. Így sok esetben más megyéből is hozzánk kerülnek oktatásra. El lehet azt képzelni, hogy egy nagyobb távolság egy mozgássérült személynek mekkora feladatot jelent? Mégis nagy részük sokkal kitartóbb, erősebb, szorgalmasabb, mint egészséges társaik. Működik bennük a bizonyítási vágy, a tenni akarás a „jobb, élhetőbb életért”.

(Vida Imre iskolavezető, 2012.)