Mikor érdemes vezetni tanulnod?

Szinte mindenkinek van egy-két jó tanácsa, ha az merül fel, mikor is kezdj bele a jogosítványod megszerzésébe. Mik azok a szempontok, amelyeket tényleg érdemes megfontolnod?

A KRESZ-tanfolyam elkezdéséhez a 16 és fél, a forgalmi vizsgához a 17 éves kort kell betöltened.  (A jogosítványszerzés feltételeiről itt, a képzés menetéről pedig ide kattintva olvashatsz.)

 

Nyáron a vezetéshez kedvezőbbek a körülmények. Egészen estig világosban tudsz közlekedni (hamarabb észleled a körülötted történteket, bármit, amire figyelned kell vezetés közben). Nincs hó vagy jég, ami nagy könnyebbséget jelent, hiszen a száraz aszfalton sokkal nagyobb a tapadása a kerekeknek, így kevésbé csúszik.

Ha nyár, akkor nincs iskola, ami meghatározná a mindennapi programodat. Így általában több energiát és figyelmet tudnak fordítani a vezetni tanulók a tanfolyamra, mint tanítási időszakban. Emellett pedig jóval könnyebb az oktatójukkal is időpontot egyeztetni; hiszen felszabadul mindaz az idő, amit egyébként iskolában vagy különórán töltenek. Ennek persze megvan a hátránya is: nyáron minden autósiskolához több tanuló jelentkezik. Mivel az oktatók száma viszont ugyanakkora marad, ez sokszor azt vonja magával, hogy a tanulóik ritkábban tudnak autóba ülni.

Velük szemben a télen tanulóknak kevésbé kell a helyükért megküzdeni – ők inkább vezetés közben találkoznak kihívásokkal. Korán sötétedik, lehet, hogy még az út is csillog a ráhullott csapadéktól. A hó, jég, ónos eső miatt az utak csúszóssá és kiszámíthatatlanná válhatnak, ami megnehezíti még azok dolgát is, akik évek óta rendszeresen vezetnek.

Azonban ez is lehet előny: „téli tanulóink” gyakran számolnak be arról, hogy örülnek, amiért télen tanultak vezetni. A problémás, veszélyes helyzeteket így felkészült és tapasztalt oktatók mellett tanulják meg kezelni, aki mellettük ülve segít, magyaráz, tanácsol, és ha kell, azonnal át is veszi az irányítást a kocsi felett. Így amikor következő télen már egyedül ülnek kormány mögé, rendelkeznek valamennyi tapasztalattal és plusz tudással.

A tavaszi, illetve őszi időszak tulajdonképpen az ezek közti átmenet; ha ősszel kezded a gyakorlati órákat, lehet, hogy átcsúszik télre, mire vizsgázni tudsz majd. Tavasszal pedig egyre szebb az idő, többet süt a nap, eltűnik a fagy.

Amikor azon gondolkodsz, mikor is kezdd el a jogsiszerzést, leginkább arra figyelj, Neked mennyi időd, energiád és kedved van hozzá! Ne higgy az olyan legendáknak, hogy télen többet buktatnak – utánanéztünk, és nem igaz! Sokkal inkább meghatározza az, Te mennyit tudsz vele foglalkozni és mennyire vágysz arra a jogosítványra.