Nem lesz időd a tanfolyamra? Ne butáskodj! (megmutatjuk, pontosan mi mennyi időbe telik)

Belevágnál a jogsiszerzés folyamatába, de nem tudod, mennyi időre lesz szükséged hozzá?

Bár ez egy nagyon sok tényezős kérdés, igyekeztünk átfogó képet összeszedni Neked ebben a cikkben, „B” kategóriás képzésre vonatkozóan.

Vida Autósiskola blog - mennyi idő a tanfolyam
Vida Autósiskola blog - mennyi idő a tanfolyam

Első körben azt kell tudnod, hogy a „B” kategóriás képzés 3 részből áll: elméleti (KRESZ) tanfolyam és sikeres KRESZ-vizsga után kezdhetsz vezetni, amelyet forgalmi vizsga követ; ezek mellett el kell végezned egy elsősegélynyújtó tanfolyamot és ebből is vizsgáznod kell (sikeresen).

Az elméleti tanfolyamot elvégezheted tantermi és e-learning (online, otthonról végezhető) tanfolyam formájában is. Tantermi képzés esetén heti 2-3 alkalommal, kb. 4 hét alatt sajátíthatod el a tananyagot, csoportban, szakoktatóval, így fix időpontokhoz igazodva. E-learning képzés esetén saját időbeosztásodon múlik, milyen gyorsan végzel: napi kb. 2 órányi tanulással kb. 2 hét alatt végezhető el a tanfolyam – ez nagyban függ a Te szorgalmadtól!

Miután sikeresen levizsgáztál elméletből, elkezdhetsz vezetni tanulni. Az, hogy milyen gyakran, hány órát tudsz vezetni, oktatód terheltségétől, saját időbeosztásodtól is függ. Sőt, még attól is, az év mely időszakában tanulsz: nyáron pl. sokkal több tanuló jelentkezik minden autósiskolába, így ekkor a leginkább leterheltek az oktatók, ekkor jut egy-egy tanuló a „legritkábban” kormány mögé. A gyakorlati oktatás során kötelezően le kell vezetned minimum 30 órát és 580 km-t ahhoz, hogy vizsgázni tudj. Azonban a legtöbb tanuló nem szerez ezalatt a 30 óra alatt kellő magabiztosságot és tudást ahhoz, hogy sikeresen vizsgázhasson.

Autósiskolánkban tanulóink általában heti 2 alkalommal 2 órát, így összesen 4 órát tudnak vezetni: tehát a kötelező 30 órát nagyjából 2 hónap alatt teljesítik.

Összesen tehát – ha minden vizsgád első alkalommal sikeres és az elsősegély tanfolyamot és vizsgát az elméleti vagy gyakorlati képzés közben teljesíted – egy jogosítványszerzés 2,5-3 hónap alatt lehetséges.

Vannak autósiskolák, ahol villámgyors jogsival kecsegtetnek, „minden nap vezethetsz” ígéretekkel. Ha szorít az idő, muszáj minél hamarabb jogsit szerezned, akkor természetesen próbáld ki ezeket a lehetőségeket.

Ám ha „ráérsz”, nem sürgős, több mint 25 éves tapasztalatunk alapján nem javasoljuk ezt a képzési formát. Az ok nagyon egyszerű: az autóvezetés egy készség – ugyanúgy, mint a biciklizés vagy az olvasás. Ez azt is jelenti, hogy ahhoz, hogy biztossá váljon, amit bármikor elő tudsz kapni, amikor csak kell, el kell mélyülnie. Ehhez pedig idő kell. Éppen ezért akkor tartjuk a leghatékonyabbnak a vezetésórákat, ha azok között eltelik legalább 1-2 nap. Arról nem is beszélve, hogy sok tanuló mentálisan, „fejben” el is fárad a hirtelen jött, teljesen új és sűrűre tervezett órák miatt, így 1-2 hét után nem is tud olyan teljesítményt nyújtani, mintha lazább órarenddel tanult volna.

A fentiek alapján láthatod, hogy egy jogsi megszerzése nem rövid idő. Ha eddig csak tervezgetted vagy álmodoztál róla, hogy elkezded, tedd meg az első lépést most! 😊 Az órákon jó hangulattal, szakmailag jól felkészült és jófej oktatókkal várunk – jelentkezz online rögtön (itt), vagy vedd fel velünk a kapcsolatot (itt) és segítünk, hogy mihamarabb zsebedben tudd a jogsidat!