7 tény, amit tudnod kell a sikeres KRESZ-vizsgád előtt

Éppen elég nehéz feladat felkészülni a KRESZ-vizsgára anélkül is, hogy közben azon kelljen szoronganod, hogy pontosan hogyan is fog kinézni...
Vida Autósiskola_blog - 7 tény, amit tudnod kell a KRESZ-vizsga előtt

A jogosítványszerzés folyamatában az első megmérettetés a KRESZ-vizsga (más néven elméleti vizsga) – amíg ezt nem teljesíted, nem tudod elkezdeni a gyakorlati oktatást, vagyis a vezetést sem.

  1. tény:
    Ahhoz, hogy levizsgázz, ismerned kell többek között a közlekedési szabályokat, illetve alapvető vezetéselméleti és műszaki ismeretekkel kell rendelkezned. A KRESZ-vizsgát jelenleg országosan egységes formában bonyolítják le: az 55 tesztkérdésből álló feladatsorra 55 perc áll rendelkezésre, amelyet számítógépen kell kitöltened. A feladatsorban váltakozva találkozol 1, 2 és 3 pontos kérdésekkel – természetesen a kérdés nehézsége, összetettsége határozza meg, hány pontot ér. A ponthatár a következőképpen alakul: az 55 kérdés megválaszolásával összesen 75 pontot érhetsz el, a sikeres KRESZ-vizsga ponthatára pedig a legalább 65 pont.

Mi a KRESZ-vizsga menete?

2. tény:
Az első KRESZ-vizsga időpontját a tanfolyamot tartó oktató vagy autósiskola igényli meg Neked. Ezen a napon a vizsga kezdete előtt kb. 15 perccel érkezz – így akkor sem késel el a vizsgáról, ha késik pár percet a busz vagy nem találod meg rögtön a vizsgaközpontot. Ahogyan már említettük, a tesztet számítógépen kell kitöltened. A leadott vizsgát a rendszer azonnal értékeli, így néhány másodpercen belül kiderül, sikeres vizsgát tettél-e. Ha igen, keresd fel az autósiskolát, ahol tanulsz, és kezdheted is a forgalmi oktatást. Ha nem sikerült, a vizsgaközpontban tudsz új vizsgaidőpontot kérni új vizsgadíj ellenében.

3. tény:
A KRESZ-vizsga ára szintén egységes az egész országban, 2022-ben ez 4600 Ft.

Hogyan tudsz rá gyakorolni?

4. tény:
A legjobb, ha erről az autósiskoládnál érdeklődsz. Van központi gyakorlóprogram, amely ugyanazt a kérdésbankot használja, amelyből a vizsgát is összeállították – vagyis ebben ugyanazokkal a kérdésekkel találkozhatsz, amelyek vizsgán is előfordulhatnak.

5. tény:
Léteznek online KRESZ-vizsga gyakorlók, tesztsorok is, ám ezek általában nem hivatalos anyagok, így akár még rossz megoldásokat is tartalmazhatnak. Konzultálj az autósiskoláddal vagy szakoktatóval, nehogy véletlenül a helytelen válasz rögzüljön!

Mégsem sikerült a KRESZ-vizsga?

6. tény:
Semmi sincs veszve. Szerencsére semmilyen korlátozás nincs a KRESZ-vizsgák számában. Egyedül arra figyelj, hogy a tanfolyam kezdetétől számítva 1 éven belül sikeres vizsgát tegyél.

7. tény:
Érdemes mindig magaddal vinni a következő KRESZ-vizsga díját (4 600 Ft), hogy ha mégsem sikerülne, akkor minél hamarabb kérhess új időpontot. Így biztosan nem jössz ki a gyakorlatból.

A kép forrása: Freepik